Ilmiah,  Sharing

Khasiat Buah-Buahan Dan Sayuran Mentah

Assalamualaikum
Terbaca artikel nie..rasa patut dikongsi kot..hehe
Mengkonsumsi jus sayur dan buah mentah (raw food) setiap hari terbukti banyak manfaatnya bagi kesihatan tubuh. Dengan pola makan tersebut, nutrisi yang lengkap dan segar boleh diperolehi dan membuat tubuh lebih sihat.
Khasiat Jus Buah dan Sayur Mentah Bagi Kesihatan
Dilansir oleh laman NaturalNews, berikut ini antara lain manfaat yang boleh anda nikmati bila mengambil jus buah-buahan dan sayur mentah:
> Menyembuhkan gangguan pencernaan
Salah satu penyembuhan paling berkesan dari penyakit gangguan pencernaan atau gastrointestinal adalah dengan penggunaan jus buah-buahan dan sayuran mentah. Tak hanya dapat menghilangkan racun berbahaya dan bakteria dari usus besar, namun juga pola makan ini dapat membantu menyembuhkan rangkaian usus yang mengalami kerosakan.
> Merawat kekurangan pemakanan
Kekurangan pemakanan boleh menyebabkan penyakit kronik menyerang tubuh. Jus makanan mentah mampu menyembuhkan kekurangan pemakanan dalam masa yang singkat kerana mudah dicerna, kaya vitamin yang tak rosak akibat proses pemasakan, dan tak ada kesan sampingan seperti ubat-ubatan kimia. Makanan ini membantu tubuh menyembuhkan diri sendiri.
> Membunuh sel kanser
Berkaitan dengan kanser, jus adalah salah satu cara paling mudah dan berkesan untuk mengelakkan kanser berkembang. Kajian saintifik mendapati bahawa nutrisi dalam buah delima, kubis, brokoli, seledri, wortel, dan epal boleh mencegah persebaran sel kanser. Nutrisi anti-kanser yang dikandung buah-buahan tersebut lebih mudah diserap apabila dimakan dalam bentuk jus mentah.
> Kurangkan berat badan
Bila masalah berat badan adalah masalah anda, maka penggunaan jus raw food adalah penyelesaian yang berkesan menurunkan berat badan.
Sumber: sidomi.com
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE