Uncategorized

Bubur Kemboja

                     
Rase macam nak share ngan korang semua tentang satu masakan yang telah di ubahsuai haha…Resepi nie di beri oleh adik ipar Siti..Kenapa entry nie dipanggil bubur kemboja kerana dia adalah orang kemboja…haha..Anak die mix sangat..Ha..Tapi da diubahsuai sikitt2 la..nak meng”enak” kan lagi masakan untuk En.Husband siti tu..Memang Kaki makan my husband tu..keh..keh..
oklah bahan-bahan untuk buat bubur nie :
1) Beras yang da dibersihkan (xkesah la berape pot yang korang nak)2)|Bawang putih (di tumbuk halus3)Udang kering(wajib ada nie)tumbuk la skit..biar hancur ckit4)beberapa potong ayam (korang boleh campur dengan sotong atau udang..Ikut suka korang la.Kalau siti   memang letak semua.5)Lada Hitam (ditumbuk & kalau nak pedas letak lebih ckit yerk,,,7)Sayuran korang boleh letak sawi + taugeh or kobis la)8) Daun Ketumbar(wajib jugak ada)9) Sedikit garam10)Sedikit Minyak masak untuk menumis
Cara-Caranya pulakFirstly,korang kene la tumis bawang putih tu.Selepas da naik bau tu,korang letak beras yang sudah di bersihkan..Kemudian bila nampak beras tu macam dah garing2 skit,korang  boleh letak ayam then gaul la sekali ngan beras tu..gaul ye,jangan biarkan jerk..takut ler beras tu melekat dngan periuk tu.
Then baru korang letak air.biarkan sampai beras tu kembang macam bubur,Pastu jangan lupa letak udang kering tau.korang masukkan la lada hitam dan kalau korang nak letak udang ngan sotong tu boleh ler masuk sekali.Letak garam secukup rase yerk.Lastly korang masukkan sayur-sayur tu..And Lastly korang letak daun ketumbar…bila semua da cukup rase dan bubur tu da kembang,korang boleh la ready untuk makan..yieeehaaa…

Mommy Blogger For any Advertorial | Sponsor Post | Product Review | Food Review | kindly email me at sitirohaida81@gmail.com

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *