KSD

Durian Oh Durian

                                     

Pepagi nie saje KSD nak cerita pasal durian..Al maklum ler sekarang nie da musim..Mane-mane pergi mesti la hidung nie da terhidu bau durian.Pening kepala omak..Bukan KSD x suke..Cuma sejak dewasa nie kurang berminat dengan durian..Xtau ler kenapa..Kekadang bau pun da memeritkan hidung..Padahal Dulu mase kecik-kecik memang hantu Durian pun..

Jom share skit pasal durian nie
Keterangan AmNama Biasa :DurianNama Saintifik:Durio Zibethinus MurrKeluarga:Bombaceae
Asal:Durian adalah dipercayai berasal dari Gugusan Pulau-Pulau Melayu.Spesis lain yang terdapat di Malysia dari jenis Durio dan Buahnya boleh dimakan adalah termasuk Durio oxyleyanus,D.Graveolens,D.Kutenjensis.
Kawasan Utama Tanaman:Durian didapati ditanam di semua kawasan di Malaysia dan kawasan utama penamaan secara komersial ialah di Perak,Kedah,Kelantan dan Pahang.
Kegunaan:Di Malaysia,Durian merupakan buah yang paling popular untuk dimakan segar dan telah buah yang sangat digemari oleh pengguna.Buah durian boleh dimasak menjadi lempok,Jem dan tempoyak.Buah Durian juga boleh diproses dijadikan sebuk,Percubaan telah dibuat untuk mengeksport durian dalam bentuk sejuk bekuKandungan Zat Makanan :

Kandungan Unit/100 g bybm
Tenaga 153 kcal
Kabohidrat 27 g
Kalsium 40mg
Zat Besi 1.9 mg
Vit. A (Carotene) 150 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B2 0.13 mg
Vitamin C 23.3 mg
Lemak 3.4 g
Protin 2.7 g

So,Korang,sape ade kebun durian…meh bagitau KSD..nak tolong perabihkan…ajer la..Dipetik dari :Penang


Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE